Tüvtürk Araç Muayene Periyotları

Tüvtürk Araç Muayene Periyodları : Tüvtürk Muayene Hususi binek otomobiller ve bu sınıfta yer alan tüm araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir periyodik olarak muayene edilmek zorundadır. m 1 g sınıfındaki hususi ya da resmi arazi taşıtları da bu periyotlarda aynı grupta yer alır. Periyodlarda lastik tekerlekli traktörler LTT ve her türlü Römorklar lastik tekerlekli traktörler ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her üç yılda bir muayene edilmek zorunda periyodik olarak. İki veya Üç Tekerlekli Araçlar ve Her Türlü Römorkları: İki veya üç tekerlekli araçlar ve bu araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir araç periyodik muayene edilmelidir. Diğer Motorlu Araçlar ve Her Türlü Römorkları:

Diğer bütün motorlu araçlar ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. Periyodlarda taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dahildir.

TÜVTÜRK; Genel Bilgilendirme Muayene Periyotları

Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli kuruluş olarak uluslararası standartlarda gerçekleştirmek zorunda olduğu periyodik araç muayenesi için  trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı hedefleyen, konusunda uzman bir kuruluş olduğunu iddia etmektedir. TÜVTÜRK’ün temel değerlerinin ise bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlük olduğu da vardır.

Periyodik muayene için Türkiye de 194 sabit 2 motosiklet ve 73 gezici istasyonda görevli 3.500 çalışanı ile Türkiye’nin tamamında hizmet veren TÜVTÜRK, yılda 6 milyona yakın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, 1 milyona yakın aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte toplam muayene sayısı 10 milyona erişmektedir. Tüvtürk randevu için muayene süreniz gelmeden başvuru yapın.

Araç Muayene İstasyonlarında verilen hizmetler

  1. Periyodik Araç Muayenesi
  2. Yola Elverişlilik Muayenesi
  3. Tadilat Sonrası Muayene, Zorunlu araç muayene
  4. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü
  5. Tespit

TÜVTÜRK’le Gelen Yenilikleri İddiaları

  1. Türkiye karayollarının denetimi için, ilk defa uluslararası normlara uygun kapsamda araç muayenesi
  2. Uluslararası standartlarda eğitim almış, kalifiye eleman yetiştirilmesi
  3. Araç kaynaklı trafik kazalarının azaltılması
  4. Trafik güvenliğinin sağlanması, yeni standart muayene anlayışının oluşturulması için devlet birimleri ile iş birliği
  5. Tespit
  6. ( Denetleme Bakanlık tarafından yapılmakta ve uygunsuzluk durumunda çok ağır para cezaları ile cezalandırılmaktadır )

Ekonomi için

Araç Muayene Periyotları

  • Nitelikli iş gücüne geniş iş imkanı
  • Araç bakımını daha önemli hale getirerek yakıt tasarrufu sağlanması
  • Otomotiv sektöründe hem araç satış hem de servis sektöründe hareketlenme

Otomotiv Sektörü

Muayene sonucunda elde edilecek istatistiki bilgiler kamu yararına paylaşılacak. Bunun yanı sıra, emniyetsiz ve kusurlu parçaların değiştirilmesi, yedek parça ve servis hizmeti pazarına hareket getirecektir. İkinci el piyasası hareketlenerek TÜVTÜRK onayı alan araçların değeri artmaktadır.

İstihdam – Eğitim

Araç Muayene Periyotları

Muayene istasyonlarında yaklaşık 3.500 kişilik istihdam sağlanmaktadır. TÜVTÜRK İstasyonları’nda görev yapacak teknik personelin teknik eğitimiyle ilgili olarak MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü iş birliği protokolü imzalanmış. Protokol kapsamında personelin “Araç Muayene Tekniği Eğitimi”nin teknik-teorik kısmında Türkiye’nin çeşitli illerinde belirlenen teknik liselerle iş birliği yapılacaktır. Bu sayede eğitim-sanayi ortaklığı sağlanarak, öğretmenlere yeni araç muayene sistemiyle ilgili bilgiler aktarılmaktadır.

Trafik Güvenliği için

Periyodik araç muayene sonucu belirli bir standarda kavuşması, araç kusurundan kaynaklanan trafik kazalarının azalmasına ve trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlamak. Periyodik olarak bakımı yapılmış araçların performansının artmasıyla, yakıt sarfiyatı ve gürültü kirliliği azaltmak. Bakımlı araç sayısının artmasıyla, trafik cezaları , trafik kaza ve belaları bertaraf edilip aracın ömrü uzamakta ve ikinci el değeri artmakta.

Devlet Gelirleri İçin

Periyodik araç muayenelerde yapılan her muayeneden alınan bedelin önemli bir kısmı 20 yıl boyunca artan oranlarda devlet kasasına gelir olarak eklenecektir. İlk 3 yılda araç muayene ücretleri nden elde edilecek gelirin %30’u, takip eden 7 yılda gelirlerin %40’ı, son 10 yıllık işletim döneminde ise, araç muayene gelirlerinin %50’si devlete aktarılmakta olduğunu belirtmekteler.