Tadilat Sonrası Muayene Tüvtürk

Tadilat Sonrası Muayene Nedir? Aracın fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresince üzerinde yapılan/yapılacak olan, aracın niteliğini değiştirmeye yönelik üst yapı ve benzeri işlemlere tadilat denir. Araç muayene tadilat lpg dönüşüm, kasa, damper, ambulans, romork çekisi, karavana vb. araç üzerinde yapılan değişiklik işlemidir. Araç tadilat sonu her ne olursa olsun devam eden muayenesi varsa son bularak yeniden özellikleri değiştiği için muayene istasyonlarına montaj ve Şoförler Cemiyetinden ek1 belgesi düzenleterek randevu arak tekrar muayene yaptırmak zorundadır. Lpg li araçlar için sızdırmazlık belgesi almaları yeni lpg montaj için zorunludur. Araç muayene istasyonlarında bu belgelerin eksik olması halinde aracınızın muayene işlemi yapılamaz.

Araç muayene Tüvtürk randevu almayı unutmayınız. Aksi taktirde daha önce tadilatlı araçlarda öncelik varken şuanda bu uygulama defalarca çağrı merkezini aradığımızda tutarsız bilgiler verilmişti.

Tadilat Sonrası Muayene Araçlarda Müsaade Edilen Tadilatlar
Motor değişikliği
Aktarma Organları tadilatı ve PTO (Yardımcı Güç Çıkışı) uygulaması
Direksiyon Sistemleri tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Şasi tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Çekici Kancası ilavesi Tadilat Sonrası Muayene
Üçüncü Dingil veya Lastik ilavesi Tadilat Sonrası Muayene
Kabin ve Karoseri tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Tam ve Tamamlanmamış Araç Belgesi bulunan araçlarda yükün ve işin özelliğine göre; damper kasası, tank, vidanjör, ahşap kasa, vinç vb. üst yapılar tadilat kapsamındadır. Tadilat Sonrası Muayene
Koltuk çıkarılması veya ilavesi Tadilat Sonrası Muayene
Traktörlerde kazma, yükleme, kanal açma ve benzeri ekipmanların ilave edilmesi, tip onaylı kabinlerin takılması kaydıyla kabin tadilatı, tadilat kapsamına dâhildir. Tadilat Sonrası Muayene
Klima Sistemleri tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Fren Sistemi tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Elektrik Sistemi tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Özürlü Araç tadilatı Tadilat Sonrası Muayene

Sürücü Kursları Eğitim Araçları tadilatı Tadilat Sonrası Muayene

Ön (Bull-Bar), arka ve yan (marşpiye) koruma sistemleri Tadilat Sonrası Muayene
Okul Servis Aracı tadilatı Tadilat Sonrası Muayene
Yakıt Sistemi Tadilatı: LPG, CNG Sistemleri Tadilat Sonrası Muayene
Kaynak: AİTM (Araçların İmal, Tadil ve Montajı Yönetmeliği) EK-IV Tadilat Sonrası Muayene
Tadilat Onayı Nasıl Yapılır? Araçta Yapılan Tadilatlar Araç Tescil Belgesine Nasıl İşletilir?
Yapılacak tadilatın yetkili mühendisler tarafından projelendirilmiş ve tarafından onaylanmış olması gereklidir.
Aracın tadilatının, bu onaylı projeye uygun yapılması şarttır.
Ek-1 belgesinin yapılan tadilata uygun şekilde doldurulması gereklidir.
LPG tadilatlarında ek olarak, “Makine Mühendisleri Odası”ndan veya Otomotiv Ana Bilim Dalı olan üniversitelerden alınmış montaj tespit raporu ve gaz sızdırmazlık raporu ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (ruhsat(TrafikTescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi), vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek “TÜVTURK Muayene İstasyonları”na gelmelidir.

Tadilat sonrası muayene ile birlikte periyodik araç muayenesi de yapılmış olur bu nedenle, gerçekleştirilen muayene neticesinde sadece proje ile aracın uygunluğu kontrol edilmez, aracın tam bir muayenesi yapılır. Ağır ve Emniyetsiz derecesindeki kusurları olmayan veya bu kusurlarını giderilen araçların muayenesi onaylanarak tamamlanır.
Onaylanmış “Periyodik Araç Muayene” raporu ve Ek-1 belgesi ile “Trafik Tescil Büroları”na gidilerek, araç üzerinde yapılan değişikliklerin yeniden tescil kuruluşuna bildirilmesi ve işletilmesi gereklidir.

Özel Muayene Bedelleri

Özel Muayene (Tadilat Sonrası Muayene ve Zorunlu Muayene) ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, “Periyodik Araç Muayenesi” ile aynıdır.

Özel Muayene Nerede Yapılır? Araç muayene sıkça sorular makalemiz de  detaylar yer almaktadır.

TÜVTURK, araç muayenesinde Türkiye’de yetkili ve görevli kuruluştur. Özel muayenenizi yaptırmak içinTÜVTÜRK istasyonlarına gelmeniz gerekmektedir. Tespit muayenesi için detaylar.