Araç Muayene Sıkça Sorular

Araç muayenesi için en çok endişeler ?

Tüvtürk araç muayene hakkında en çok merak edilen konulardan bahsedeceğiz. Araç sahipler en çok araç muayene randevu almak için çaba sarf etmekte çünkü muayene süresinden haberi olmadığı için yani takip etmediği için çoğu kullanıcı son muayene tarihine bir iki gün kala veya muayene süresi geçtikten hemen sonra telaşla bilgi ve randevu almak için arayış içine girmektedir. Elimizdeki veriler bu güne kadar bunu göstermektedir. Öncelikle korkmayın aracınızın muayene süresi geçtikten 30 gün için sadece % 5 gecikme ücreti ödemekte siniz. Trafik cezası içinde ilgili trafik kontrollerinde ilk olarak uyarı ikinciye kısmi ceza en son aracınızı trafikten men yada bağlama uygulamaları yapılmaktadır. Araç muayene randevu ve gerekenler hakkında bilgiler almak için web sitemiz üzerinde 7/24 başvuru yapabilirsiniz.

Aracımı başkası muayene yaptırabilir mi ?

Aracınızın muayene işlemi için şahıs araçlarında başkası adına bir kişi her 30 günde değişik araçları muayene yaptırabilir. 30 gün içinde bir kişi farklı birden çok başkası adına araç muayenesi yaptıracak ise vekalet alması gerekir. Şirket araçlarını çalışan muayene yaptıracak ise şirketi tarafından düzenlenmiş vekalet yazısı ile eğer şirket ortağı kendisi muayene yaptıracak ise imza beyannamesi ve kaşesi ile muayene yaptırabilmektedirler. Dernek ya da kamu araçları da aynı uygulamaya tabidirler. Kurum kimlik kartı ve yetkili örnek vekalet yazısı ile muayene yaptırabilmektedir. 18 yaşın altında bir vatandaş araç muayene işlemlerini yaptıramaz. Aile, akraba ve tanıdık araçları içinde 30 gün uygulaması vardır.

Araç muayene ücretleri ve ödemeler hakkında ?

Araç muayene ücretleri gecikme dahil istasyonlarda peşin ödenmektedir. Kredi kartı ile ödeme mümkün değildir. Araç borçları yani trafik cezaları, ogs , kgs geçiş ihlal cezaları, bandrol borçları muayene ye gitmeden önce bağlı olduğunuz vergi daire yada en yakın ödeme noktalarından gitmeden önce ödenir. İstasyonlarda bu borçlar tahsil edilmez. Borunuz olmadığı halde hale borcunuz görünmekte ise internet bankacılığı , bankalardan ödenen borçlar anlık olarak düşümü yapılmaya bilmektedir.

Araç muayene hakkında diğer sorular ?

Araç sahipleri hep soruyor trafik zorunlu ekipmanlar ekipmanları olması gerekiyor mu (hayır zorunlu değil) Başkası adına araç muayene yaptırmak için araç sahibinin kimliği yanımda olması gerekiyor mu (hayır kendi kimliğiniz) Aracımı a istasyonunda muayene soktum b istasyonunda kalan eksikleri tamamlayabilir miyim ( hayır aynı istasyona gitmek zorun) randevu almadan muayene yaptırabilir miyim (hayır sadece randevulu ise zorunlu randevu ile gitmek)

Aracımın ruhsatını kaybedersem ne yapmalıyım ?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde 1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yapılan değişikliğe göre, geçerli bir muayenesi olan araçların belgeleri Tescil Kuruluşları tarafından doğrudan muayene şartı aranmaksızın yenilenecektir. Bu durumdaki müşterilerimiz, gerekli işlemlerini tamamlamak üzere herhangi bir tescil kuruluşuna başvurabilir.
Sistem üzerinde muayene kaydı bulunmayan araçların belgeleri, muayeneleri yapıldıktan sonra tescil kuruluşlarınca yenilenecektir. Bu durumda muayeneye aşağıdaki belgelerle gelinmesi gerekmektedir.

En fazla faydalı olabilecek araç muayene kusurları makalemizi inceleyin.